Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów. Im dłuższy czas działania, im wyższe stężenie środka dezynfekcyjnego, tym większa skuteczność.

Dezynfekcja - definicja

Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) – postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych

Dezynfekcja zapobiegawcza

Stosowana jest w miejscach szczególnie narażonych na różnego rodzaju zakażenia przez drobnoustroje i inne mikroorganizmy. Pozwala ona całkowicie niwelować zagrożenia związane z tym właśnie problemem. Przykładowymi miejscami gdzie odbywają się tego typu działania są: kuchnia w gospodarstwie domowym, stołówka, łaźnia lub często używane przedmioty takie jak: naczynia.

Dezynfekcja ogniskowa

Wykonywana jest jako bieżąca i końcowa. Dezynfekcja bieżąca podejmowana jest w samym środku ogniska zakażenia (np. przy łóżku chorego) lub w otoczeniu nosiciela. Dezynfekcję końcową przeprowadza się w pomieszczeniach, w których przebywał chory.

Metody dezynfekcji

Do dezynfekcji stosuje się metody fizyczne, chemiczne i termiczno-chemiczne.

Czynniki fizyczne używane do dezynfekcji:

  • Para wodna - do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100–105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,5–0,45 atm). Pary wodnej pod normalnym ciśnieniem używa się do odkażania m.in. wyposażenia sanitarnego.
  • Promieniowanie - do odkażania używa się promieni UV o długości fali 256 nm, które niszczą drobnoustroje w powietrzu i na niezasłoniętych powierzchniach.

Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji:

  • czwartorzędowe sole amoniowe
  • alkohole, np. alkohol etylowy, alkohol izopropylowy
  • aldehydy, np. formaldehyd, aldehyd glutarowy
  • związki fenolowe, np. krezol, rezorcynol
  • biguanidy, np. chlorheksydyna
  • związki metali ciężkich, np. srebra, miedzi, rtęci
  • związki halogenowe, np. jodyna, chloramina, jodofory
  • fiolet krystaliczny (barwnik), mleczan etakrydyny (Rivanol)
  • utleniacze - nadtlenki, np. H2O2 lub nadmanganiany, np. nadmanganian potasu
  • tenzydy, np. mydła
  • kwasy i zasady.

Powyższa metoda usuwa większość drobnoustrojów jednak nie zapewnia całkowitej pewności. Dlatego nie kiedy zdezynfekowany materiał nie jest jałowy jednak spełnia wszelkie normy w kwestiach przedmiotów użytkowych jak i powierzchni.

Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników:

  1. Pierwszym i podstawowym czynnikiem jest gatunek drobnoustrojów , ich liczebność i aktywność fizjologiczna,
  2. Kolejnym ważnym aspektem są właściwości chemiczne i fizyczne używanej metody dezynfekcji, stężenie, jak również czas działania,
  3. Dodatkowym aspektem jest środowisko w jakim jest wykonywana dezynfekcja – temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej i poziom kationów.

Podsumowując aby dezynfekcja była skuteczna, środek odkażający powinien mieć odpowiednie stężenie, najkorzystniejsze dla danych warunków, mieć bezpośredni kontakt z masą lub powierzchnią odkażanych przedmiotów. Działać przez określony czas i w odpowiedniej temperaturze.